uşa de la intrare

marți, 18 aprilie 2017

Să fii român, dar s-o știm și noi!


          În legătură cu evenimentul care va alea loc în ziua de 23 Aprilie, la Catedrala Sfântul Gheorghe din orașul Nehoiu, susținut de Dan Puric și intitulat ”Să fii român!”, se cuvine să fac anumite precizări care fixează această manifestare în dimensiunile adecvate din punct de vedere organizatoric:
          1. Primăria și Consiliul local NU sunt organizatorii acestui eveniment.
În conformitate cu Legea Administrației publice locale și Regulamentul-cadru de organizare și funcționare, cele două instituții au obligația de a organiza activități de interes public în domenii precum: arta şi cultura, sportul şi recreerea, educaţia şi cercetarea, protecţia mediului, sănătatea, asistenţa socială, activismul civic, drepturile omului, ajutorul umanitar şi/sau filantropic, dezvoltarea comunitară, dezvoltarea socială, fără discriminare pe temei de: rasă, naționalitate, etnie, limbă ,religie, orientare sexuală, opinie, apartenență politică, convingeri, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă, infecție HIV/SIDA sau alte temeiuri.
Prioritatea interesului public și asigurarea egalității de tratament a cetățenilor sunt principii fundamentale pe care autoritățile locale nu le pot încălca, astfel că un eveniment având locul de desfășurare circumscris unui anumit cult religios nu poate fi organizat de Primărie și/sau Consiliu local. Autoritatea poate colabora cu organizatorul, în cazul de față Catedrala Sfântul Gheorghe, poate susține acțiunea cu suport tehnic, logistic, dar nu este organizator.
          2. În situația în care Primăria și Consiliul local sunt organizatori de evenimente culturale și lansări de carte, cele două structuri din subordinea acestora, acreditate să organizeze astfel de manifestări, sunt Casa de cultură și Biblioteca publică. (ca servicii de specialitate cu o oarecare experiență, nu ne sunt luate în seamă întotdeauna anumite precizări și detalii, autoritatea mai face și compromisuri, în speranța obținerii unui beneficiu de imagine, uneori la limita legii, alteori încălcând-o, dar de aceea se numește autoritate, să mai  ignore din părerile și recomandările specialiștilor).

          De asemenea, fiind organizator, autoritatea locală este totodată și suveran, amfitrion, astfel că ea ocupă primul loc pe afișul de prezentare. Dacă este doar colaborator sau partener, poate ocupa poziții care marchează importanța mai mică. 
          Astfel că, raportându-mă la evenimentul mai sus amintit, realitatea se prezintă astfel: este un eveniment pe care Dan Puric a ales să-l desfășoare în catedrală, la invitația preotului paroh Bogdan Furtună, care se ocupă impecabil de organizare, formând o echipă perfect sincronă cu doamna preoteasă, prof. Mirela Furtună - o gazdă formidabilă, indiferent de natura evenimentului pe care și-l preia în sarcină.
          Am ținut neapărat să fac aceste precizări, chiar dacă nu am mandat de purtător de cuvânt al Primăriei sau Consiliului local. Port siguranța și responsabilitatea celor spuse, am mândria reușitei în experiențe de organizare a manifestărilor culturale, timp de 27 ani, am avut îndrumător de excelență în materia lansărilor de carte, pe distinsul bibliolog și bibliotecar Alex Oproescu, și n-aș fi îngăduit niciodată, indiferent de consecințe, să aibă loc la Nehoiu, în organizarea autorității locale, o lansare de carte în care eu să nu fiu implicată. 
        Ca o paranteză, amintiți-vă lansarea celor două cărți ale concitadinului Adrian Voicu, organizată de primărie. A fost inițiată fără știrea mea, mi-a fost interzisă organizarea, iar când am aflat, am dat jos afișele care conțineau fel de fel de organizatori, dar nu și biblioteca, am mers glonț la locuința autorului și i-am comunicat scurt (vă poate confirma): din acest moment, eu sunt organizatorul evenimentului! Deși mi s-a opus rezistență uriașă din partea autorităților, lucrurile s-au desfășurat așa cum trebuia, adică preluând eu desfășurătorul care ajunsese pe la o doamnă consilier. A fost un succes, atât pentru mine cât și pentru primărie, chiar dacă nu a existat comunicare între mine și autorități.
          În acest caz, nu este cu supărare că Dan Puric nu a dorit ca evenimentul să fie organizat de autoritatea locală, așa cum s-a întâmplat în alte orașe. Promovând un produs cultural dar și comercial totodată, are libertatea de a alege. Eu consider că nici nu este o lansare propriu zisă, fiind vorba de o carte apărută cu destul de mult timp în urmă, iar managementul unei lansări de carte presupune prezența criticilor, a editorului, a unei echipe care a lansat produsul. Poate fi numit turneu de promovare având în obiectiv comercializarea cărții, dar nu lansare. Ca un tichet de încredere pentru viitor, dacă Marin Sorescu a avut curaj să prefere Biblioteca Nehoiu de două ori, ar putea s-o-ncerce și Dan Puric, mai ales că pe noi nu trebuie să ne plătească pentru asta.
          Așadar,  evenimentul programat este o conferință în ”metru” Dan Puric, adică solicită anumite condiții de solemnitate și acustică speciale, care în acest moment nu pot fi îndeplinite de nici un imobil cu destinație publică din orașul nostru. 
          Catedrala este singurul loc în care se poate susține o astfel de manifestare, prin bunăvoința preotului paroh care a preluat acțiuni pe care primăria nu a putut să le desfășoare din lipsa spațiului, cunoscută fiind situația dramatică prin care trece Casa de cultură, al cărei proiect de reabilitare a fost întârziat nepermis de mult.
          Prezența lui Dan Puric printre nehoieni este aplaudabilă, vă recomand să mergeți să-l întâlniți, vor fi două ore de limpezire a sufletului, dar vă rog să-mi înțelegeți mândria profesională, vecină cu trufia, care m-a îndemnat să fac precizările cu privire la organizare (pe care eu aș fi configurat-o altfel, facebook ar fi fost ultima cale de promovare; chestie de țintă, impact, feed back).
          Dealtfel, afișul original al evenimentului nu conține date referitoare la organizatori, ele fiind inserate, din politețe față de autorități, în promovarea locală. O scăpare de netrecut cu vederea a producătorului a fost să precizeze că intrarea este liberă. Vorbind de catedrala orașului, nici nu există alternativă.
          Așadar, un rezumat pentru cârcotași, nu m-a lăsat nimeni pe dinafara organizării, și asta din simplul motiv că Primăria și Consiliul local nu sunt organizatori.
          Dacă există o nuanță de frustrare pe care o sesizați la mine, ea este provocată doar de faptul că anul trecut, când distinsul maestru a fost învestit cu titlul Cetățean de onoare al orașului, eu și colegul meu de la Casa de cultură ne-am ocupat de toată documentația, materialele si placheta orașului și n-am primit măcar un exemplar din cartea cea vestită, pentru bibliotecă. S-au vândut toate. PR-ul e prea destoinic. (”...aur e prea mult în verighete”).
Între timp, pe raftul de onoare al bibliotecii, continuă să stea, aranjate cu mândrie, toate celelalte cărți ale maestrului.