uşa de la intrare

marți, 9 noiembrie 2010

Blame it on the... Google!

sau
Cine-a pus Gugălu-n drum?

Google, the final frontier! Google, the shortcut to knowledge!
Ni l-am făcut cel mai bun prieten, ni l-am băgat în casă şi ni l-am băgat în viaţă, şi, de ce-l parodiem mai tare, de-aia-l utilizăm mai mult! Avem o relaţie comercială, el câştigând cu adevărat, noi având doar impresia că înregistrăm un câştig real. În realitate, relaţia e saprofită.
Ce aşteptări avem de la un motor de căutare? De tot soiul! El ne caută de mâncare, de lucru, ne caută parteneri, prieteni, duşmani, ne rotunjeşte virtual cunoştinţele de cultură generală sau specială, ne dezvăluie enigme, adevăruri, minciuni, ne intermediază relaţia cu Dumnezeu, ne scoate din belea sau ne bagă şi mai tare, e oracolul nostru de buzunar.
Toată lumea îl întreabă câte ceva, şi garanţia validităţii răspunsului este anulată de miile de variante pe care ţi le serveşte.
Cum îl întrebăm pe Google?
Cum vrem!
De exemplu, pragmaticii se limiteaza la "tag", o noţiune care are ori nu are importanţă, dar, cu cât solicitarea cuprinde mai puţine elemente, cu atât răspunsurile sunt mai multe.
Tipicarii sparg piaţa! Am avut surpriza să citesc următoarele elemente de cautare (celebrul radio Erevan poate să se autobruieze de invidie) :
- "doresc să ştiu dacă se găseşte mersul trenurilor pe internet" - trenurile merg pe sine, nu pe internet
- "unde se găseşte definiţia cuvântului a claca" (?!?) - în infinitivul verbului,care nu e un cuvânt, ci o expresie şi care te duce la dex
- "dacă există bordeluri în ialomita"- este mai spectaculoasă experienţa RedLightDistrict
- "ce trebuie să am la mine la examenul de şofer?" - maşina, obligatoriu
- "dacă se găsesc fete cu ochi albaştri(i) nemăritate" - probabil la spectacolul de pe Muntele Găina
- "cum se scrie dintro data despartit sau intreg" - se scrie din două dăţi
- "filmulete porno cu babe" - astia sunt midnight sexerii cu probleme la mezanin si chiar si la mansardă, dar îi găseşti peste tot, şi , remarc diminutivul "filmulete". Dom'le, gingăşia e gingăşie!
- "vreau să ştiu tot ce se poate şti despre zodia mea!" - ar fi o surpriză de proporţii, ca Gugălul să răspundă direct: eşti Capricorn născut într-o zi de joi, aşa, cam pe la vremea ceaiului...
- " cine are să-mi vândă şi mie sau să-mi închirieze o garsonieră în cartierul trivale?" - exact cine a scris : cine doreşte să cumpere sau să închirieze o garsonieră în cartierul Trivale, şi atunci căutarea devine mai rapidă.
O căutare excepţională a fost asta:
- "bună seara am şi eu o întrebare dacă este maxitaxi de la făgăraş la sibiu şi la ce ore?mulţumesc!"
Pe lângă faptul că ai avut deja două întrebări, e o chestie de rar bun-simţ, să dai bună seara Gugălului! Cine mai are atâta politeţe în ziua de azi, încât să-i şi mulţumească?
Poate că părinţii tehnici ai motorului vor găsi o modalitate să răspundă: cu plăcere, mai poftiţi!