uşa de la intrare

luni, 27 ianuarie 2014

Schimbistul oral, cea mai de sus categorie a tehnicienilor sociali

          Schimbistul oral este trâmbiţacul de doi bani, incapabil de acţiune, ci doar de tranca-fleanca-mere-acre. El schimbă lumea doar cu trăncăneala.
          Am dat de unul d-ăsta, pe facebook. Unde dracu în altă parte ne putem preface că suntem Omul-Liliac, Super- Filosoful, Femeia-Fantastică... ?  Doar  nu ne-am tâmpit să recunoaştem că, de fapt, suntem Tristul-de-la-etajul-3, Freacă-Menta-de pe Vale sau Şmechera-de-pe-Merilor.
         Copii, aţi remarcat că nu mai fac off road pe bloguri! E musai să mă credeţi. Dacă aţi face-o, înseamnă că v-aţi acorda ,vouă înşivă, o notă bună. Nu comentez nicăieri,  pentru motivul că fiecare face absolut ceea ce doreşte, ne-am căpătat dreptul la libera exprimare. Este bine să fie diversitate, să fie mândrilişti, corcodelişti, muzgocişti....  Fiecare să spună ce doreşte. Cum aş putea eu, care am dat în pitic până mi-a venit sânge-n nas, să spun acum că cel care dă în altul e nebun? Cum? Capul face, capul trage pentru toată lumea, fie el vlădică, fie opincă.
          Deci, oricine e nehoian şi e preocupat de soarta acestui oraş, e liber să se exprime. Unii nu-l vor pe Lungu, alţii nu mai vor să audă de Corcodel, alţii îl iau în balon pe Doru. E normal, diversitatea instalează echilibrul, dacă nu cumva şi democraţia. Există un mecanism simplu, survine cu o frecvenţă de 1 la 4 ani, se cheamă vot. Toţi aşteaptă votul ăla, imediat ce începe să curgă cea de-a doua jumătate a mandatului. Este singura măsură a activităţii unui primar. Unii, mai comenează pe bloguri. Nu asta e modalitatea de a li se lua în considerare părerea, însă.... anonimatul  e mai confortabil, dar  nici aici nu am a comenta ceva împotrivă
          Ceea ce mă scoate din sărite şi m-a făcut să reacţionez, a fost atitudinea unora care nu au, nici în clin, nici în mânecă, cu Nehoiu. Sunt nişte metropolitani cocliţi, care ne consideră cromagnonieni şi care vin, brutal, să ne înveţe cum să folosim apa caldă. Un bucureştean având  rădăcini ale ascendenţilor  în Nehoiu a tras concluzia, zeflemist şi sancţionator, că Nehoiul copilăriei lui a fost distrus pentru că a încăput pe mâinile cui nu trebuia, iar noi, nehoienii, am fi oarecum vinovati ca i-am stricat filmul nostalgic. Nu se referea doar la Lungu, ci la întregul istoric admnistrativ post-decembrist. Eu reuşesc să-l ignor, deşi era greu, dar el insistă să-mi comenteze mie părerile, care erau departe de frichinismele lui, ca subiect. Mi se adresează, chiar! Pretinde că e sătul de propagandă ieftină... Păi, 'tu-ţi luna mă-tii io, dacă te mănâncă în muşchii circulari, stai să-ţi amintim, pioşi, atunci când ne întrebi de ce a dispărut omul care munceşte şi s-a instalat ăla care fură, că tac-tu a fost printre primii care au inventat evaziunea fiscală la Nehoiu, când a deschis o consignaţie fără prea multe hărtii înregistrate pe la Fisc. După ce a închis taraba, constrâns de lege, a revenit cu alte planuri de afaceri. Corcodel îl ţinea la uşă şi nu-i lua în seamă elucubraţiile şi ameninţările cu pilele lui şmechere. De Lungu nici n-a avut tupeul să se apropie, nu l-am mai văzut prin Nehoiu, l-o mai fi liniştit legea, pe alocuri. Şmecherul tată era la fel, arogant, îi lua la mişto pe funcţionari, era obraznic cu secretara. Cu mine a încercat doar o dată să fie impertinent, după aia m-a ocolit toată viaţa.  Aaa, de aia e Nehoiul de căcat, pentru că nu i-a dat primarul jumate din terenurile localităţii şi nu l-a lăsat să-şi scuture el ciucurelul pe nehoieni?
          Am înţeles, nostalgia te duce spre anii tinereţii, când veneai la Nehoiu, mâncai, beai, cordeai niscai băştinaşe proaste care se pişau pe ele de emoţie că erai student bucureştean şi fumai Kent (că în rest erai urât cu spume) şi cam atât.
          Bă !!! Ăştia care doar v-aţi plimbat valiza cu boarfe prin gara Nehoiului şi aţi încercat să vă îmbogăţiţi de pe spinarea nehoienilor, BUIE,  MĂ !! Şi, hai sictir , că ne-am săturat de  fiţele voastre!        
         Noi, aici,  putem să ne rupem capetele, unul-altuia, suntem între noi şi avem un interes comun. Voi, care aţi venit p-aici doar să goliţi sticle de băutură şi să trageţi câte o ţigară "specială", vedeţi-vă de metropolele voastre, statul vă vrea ageri şi p-acolo!
         Mai era un tâmpit astă vară, care, revenind după 15 ani din Occident, spunea scârbit: n-aţi mai evoluat, mă, sunteţi ca acum 15 ani când am plecat. Salutări din patru litere şi ţie, mă! Cât ai stat aici, ţi-a fost dragă munca, precum boului şaua ! Bijniţă cu blugi, ţigări şi vegeta, după care , fuga în altă ţară! Foarte bine, fiecare se duce după steaua şi după interesul lui, dar nu veni să ne scoţi pe noi vinovaţi că zacem în ruine, pentru că nu noi am vândut ţara asta. Nici măcar primarii nu au făcut-o, ei sunt eşalonul 4 în ordinea intereselor! Voi credeţi că i-a întrebat cineva dacă vor să se ducă la dracu toate pământurile, pădurile şi fabricile? Şi dacă se împotriveau, tot aia se întâmpla.
          Oameni buni, când mai daţi de câte un plicurici din ăsta care ne învaţă pe noi tabla înmulţirii, facaţi o scurtă scanare pe istoricul lor, ca să îşi adune căcatul cu mâna şi să îşi vadă de treaba lor! Nehoiului îi ducem grija noi, ăştia care aici ne-avem rostul, fie că e cel dintâi ,fie că e cel de pe urmă.