uşa de la intrare

marți, 22 ianuarie 2013

"Din inimi generoase, pentru familii modeste"

            
                      (click pe imagine, pentru mărire)
        Am conceput şi iniţiat această campanie umanitară, în urma unei vizite neaşteptate pentru mine, la nişte batrâne singure din satul Vineţişu. Excursia aceea, într-un sat atât de bine conservat în timp, a fost pentru mine o călătorie iniţiatică. 
        N-am crezut că mai există oameni care dorm, la vârste venerabile, pe scânduri; blăni de scânduri, aşezate pe jos, acoperite cu nişte zdrenţe putrede; care n-au o pătură, n-au o noptieră sau o muşama pe masă.
        Cazul acelor bătrâne nu e izolat. Ne-am mobilizat, cu primărie, cu voluntari, am rezolvat ceea ce se putea rezolva, ulterior am înţeles că bătrâna are o fiică bine-mersi la Buzău, care are, la rândul ei, ginere preot, ea lucrează la un laborator de igienă ceva. Mai mare ruşinea! Dacă aş cunoaşte-o, i-ar fi dificil.
        Asociaţia Pentru Dezvoltare Comunitară se ocupă, printr-un program, de un număr de 30 de bătrâni care reprezintă cazuri cu adevărat dramatice. Atât cât se poate, mai degrevăm primăria de problema sensibilă a bătrânilor. Ne facem doar datoria, nu e vorba de plăcere, căci nimeni, oricât de ipocrit ar fi, n-ar spune că moare de drag să intre în spaţii în care se amestecă toate nevoile fiziologice iar igiena e departe.
Sperăm că s-au lămurit problemele cu asistenţa socială, că , până  nu mă apucă pandaliile, nu se pune de colaborări adecvate.
Am o problemă şi cu prietenii de pe facebook, nehoienii, că afişul ăsta l-am postat şi acolo şi nici nu v-aţi teşit. Distribuiţi-l , măcar cei care tot o ţineţi cu reproşurile că nu vă convine Nehoiu, că nu mai e cum era odată, plin de turişti! Când dracu l-oţi fi văzut voi plin de turişti, naiba ştie! Că nu mai e aşa de frumos ca atunci când când vă pupaţi voi pe gârlă... Frate, la vârsta aia, eraţi fleaşcă de hormoni, vi se părea foarte frumos! Voi doar vreţi, dar să nu mişcaţi nimic! Bradul n-a fost frumos, nimic nu e frumos, staţi doar şi criticaţi sau daţi like şi distribuiţi pozele lu' nea' Cârdei. Vă place Elveţia din pozele lui, vă plac apusurile de soare, dar vă pute de campanii umanitare. Ne luăm la revedere de pe facebook, pentru că n-am chef să socializez cu voi doar ca să ne zgâim la poze cu pisici.
Cum apare câte un copil bolnav , cu anunţ de acum 3 ani, că nici măcar nu vă uitaţi şi nu verificaţi autenticitatea anunţului, săriţi cu distribuire;sau câte un caz de dracu ştie ce tâmpenie, join my cause gen. Campania asta să n-o distribuiţi, dar să daţi bani pe drum alcoolicilor şi , mai ales curvelor! Să ne ocupăm de Monicile Priporului, să aibă o viaţă mai bună, după ce au venit leşinate de atâta prestaţie de prin toată lumea şi după ce nici dracu nu mai dă nici două parale găurite pe ele! La campanii sociale nu se înscriu domnii generoşi, se înscriu doar la trompetiste . Mă mir că nu s-a ridicat nivelul de trai pe Pripor, la câte alocaţii de sprijin au primit boarfele de la un mnean al satului!
...
        Revenind la campanie, căci aceasta este importantă, avem rugămintea să ne sprijiniţi, pentru că în fiecare casă mai înstărită există lucruri care prisosesc sau care nu corespund aşteptărilor . Puneţi deoparte tot ceea ce nu vă este de folos şi care mai poate fi utilizat, pentru că sunt atât de mulţi cei care şi le-ar dori. 
        Nehoienii sunt oameni demni, cu bun-simţ, nu avem cerşetori la drumul mare sau la uşa bisericii. Cei care se află în astfel de ipostaze sunt veniţi din alte localităţi. Ai noştri îşi duc crucea cu capul plecat, nu se lamentează, nu cer pomană. Dar ar şti să vă mulţumească, dacă le-aţi întinde o mână de ajutor.
        Fiţi alături de noi, organizatorii, în această campanie permanentă, care nu se referă doar la bătrâni, ci la toate categoriile de vârstă! Orice lucru donat poate aduce un zâmbet, cuiva!
        Această campanie respectă dreptul la intimitate al fiecărei persoane, astfel încât nu ataşăm poze , nici măcar nu capturăm poze cu persoanele aflate în situaţii jenante. Ştiu că o poză face cât jumătate din rezolvare, dar nu pot îndrepta aparatul către un astfel de om necăjit.
Ne găsiţi în fiecare zi lucrătoare, de luni până vineri, la sediul ADCN sau la Biblioteca Orăşenească Nehoiu, etaj 1, imobil Casa de cultură.