uşa de la intrare

luni, 7 martie 2011

Show-uri şi miştouri

Numai ce s-a încheiat showul plătit de Antene, pe Euforia, Next Diva , care ne promitea o nouă divă, capabilă să arunce în aer toate ţâţele şi popourile rotunjite din greu, cu silicoane, şi care demarase cu o preselecţie drastică, şi cu avertizarea continuă a candidatelor:
" Trebuie să ştiţi că aici nu promovăm vulgaritatea, şi veţi avea mult de muncit să ajungeţi dive autentice, care să-şi dozeze corect feminitatea, imaginea, mersul, comportamentul, dicţia, zâmbetul... Aici nu promovăm sânziene şi senzuale de Dorobanţi"
Câştigătoarei i se promisese prim plan şi prime time pe ecrane. Merita, dacă avea să fie o divă de tip wow!
Şi s-a marcat rezultatul: a câştigat o pisicuţă blondă, numa' chicoteli şi gestică a corpului, din abundenţă, care prezintă o emisiune boring, despre cum să ne îmbrăcăm, Doamne Fereşte!
Prin finală ajunsese şi o dansatoare , fostă "de-a lu' Vârciu", căreia i s-a dărâmat gardul , că n-a câştigat, pentru că a izbucnit după aia, în tabloide şi în show-time-uri, ori în chiloţi, ori fără ei, în şpagat pe baruri, pe bare...
Am zis: pas! Bine că a trecut!
Şi vine năvală, un alt concurs, de tip show: Next Top Model!
Am avut o bănuială că iese tot un fel show cu dorobanţiste, şi iată că s-a împlinit profeţia!
În primul rând, se ocupă Bote. Să fiu contrazisă, dacă sunt prea cârcotaşă, sau chiar idioată, dar, în afară de show-uri în care el recrutează viitoare "creaţii" Pygmalionice, care sfârşesc în ţarcul fotbaliştilor, sau la Capatos, Bote se mai ocupă cu ceva? Nu vă repeziţi cu precizarea că e creator de modă. O fi fost, dar , de la o vreme bună, în afară de chiloţii pentru băieţi, nu mai văd vrie de creaţii de-ale lui. Şi nici piaţă de desfacere, să pici pe spate! Creatorii români, reali, nici măcar nu se văd, la televizor. Ei sunt concentraţi pe munca lor, au evenimentele lor, în care se promovează, şi unde se remarcă. De curând, la Săptămâna modei de la Berlin au fost invitaţi şase români, printre care nu era şi Bote, desigur, dar care au atras atenţia şi despre care s-a vorbit şi ale căror colecţii au fost remarcate.
Să-mi spuneţi şi mie, la ce mari prezentări este invitat Bote, şi noi n-am auzit? Când zic prezentări, zic Chanel, Dior, Valentino. Cu de-al d'ăştia au urcat pe pasarelă, românaşii noştri de care n-a auzit nimeni( în afară de Irina Shrotter).
Cât despre showul care a început de câteva săptămâni, am nişte observaţii de cabotină: candidatele sunt trecute de 20 de ani, ba chiar, culmea, sunt şi două de 25 de ani, durdulii, cu ţâte mari, care n-au nici o legătură cu ceea ce se cere de la un viitor top model, având în vedere că şcoala de formare pentru asemenea profesie începe de la 15-16 ani, iar la 25 eşti out of stage, eşti expirată de mult. Modelele nu au nevoie de forme, de frumuseţe, de silicoane, pentru că, am mai precizat asta, ochiul clientului trebuie să focuseze pe rochie, nu pe divă. Surprinzător, în timpul filmărilor, în timpul repetiţiilor, uneia dintre concurente, cea de 25 de ani, patroană de Cafenea pe Dorobanţi, chiar i se spune: Dorobanţisto! Dar o păstrează, deşi fata e de o vulgaritate exagerată, are o dicţie şi nişte expresii ( cenzurate de bip-uri), de nu mai înţelegi ce dracu caută aia acolo?!? Mai e una, măritată, mărişoară şi ea de vârstă, care, după trei săptămâni de show, are părul vopsit într-o culoare pe care n-o s-o vedeţi vreodată, pe podiumuri sau foto reclame, roşcatul ăla mahon violet, şi se mai vede şi de două degete, crescut părul natural, ceea ce e absolut aiurea, adică le pregăteşti pentru o anume profesie, dar o laşi pe aia nevopsită, pe motiv că ea nu vrea în ruptul capului să-i fie schimbată culoarea la păr!!! Despre ce vorbim aici? Despre mutre şi băşini de vedete de trotuar, sau de şcoală de modelling? Pe alea de până în 18 ani le-a exclus, şi atunci mă întreb: oare de ce? Pentru ce e toată preselecţia asta, ce se ascunde în spatele swoului? Pentru ce vrem bucăţi de 25 de ani, cu buze de un kil şi cu forme durdulii? Au aproape 60 de kg, doua dintre ele. Premiul cică ar fi, pe lângă bani, un contract pe 4 ani cu cea mai mare casă de modă din România. Sărim peste faptul că nu ştim care e casa aia. Pentru ce ar vrea, însă, o casă de modă, un contract cu un model care ajunge la 30 de ani, până expiră contractul? Nici măcar la primării sau la casieria de la taxe si impozite, nu te angajează, dacă ai 3o de ani!
S-a difuzat la un moment dat, un interviu cu o româncuţă ajunsă pe podiumurile internaţionale de modă, care era neica nimeni , aici, în ţară, şi care face carieră la greu, la marile case, în afară. Şi ea povestea cât de draconică e viaţa modelelor autentice, ce sacrificii, ce muncă asiduă se stoarce din ele!
După cum se desfăşoară lucrurile în showul lui Bote, eu consider că e pentru altă branşă, selecţia asta. Bun! Să zicem că sunt pentru arta fotografică, reclame de lenjerii intime, parfumuri, cosmetice. Nu intră nici aici, deoarece fotografii nu au nevoie de astfel de show-uri, ca să aleagă fetele potrivite. Un fotograf dat dracului, le vede de pe stradă, de la prima privire, dacă sunt bune de aşa ceva. Şi, vorbind de fotografi de fashion, să ne scuzaţi, dar îi ştim şi pe cei care sunt cei mai tari: Bărăganu, Pascu, Lazăr... în timp ce Henessey e mai pe glossy, pictoriale din altă categorie. E diferenţă între bun şi popular, în toate domeniile. Şi nu înţelegem prezenţa unor tipi care vorbesc stricat româneşte, doar ca să pară că sunt din paleta internaţională de gen. (exact ca şi la Next diva). Frate, dacă ai sânge de profesionist, inviţi un fotograf de podium, dat în mă-sa, care , din start elimină paraşutele şi mahalagioaicele, şi lucrează doar cu potenţiale talente.
Astfel că, în afară de replicile agresive şi nesimţite ale celor două vulgăriciuni, care fac doar scandal şi sar la bătaie, sub privirile îngăduitoare ale lui Bote, nu văd ceva care să mă trimită spre lumea modellingului, din punctul de vedere al telespectatorului.
E cam trasă de păr şi deja disperată nevoia lui Bote, de a ne tot arăta creaţiile lui, şi modelele care defilează cu sticle şi pahare pe cap... Deja e prea mult. Indiferent cât de laxă este lumea modei, şi câtă încărcătură sau descărcătură artistică presupune ea, revin la atenţia care trebuie să se îndrepte către creaţia vestimentară, către rochie, nu către sticlele de şampanie prinse în breton.
Mare păcat că Bote s-a concentrat de câţiva ani, doar pe tabloidism, pentru că părea un tip care să fisureze într-o bună zi, zidul dur al lumii modei, şi să pătrundă în aria de gen. Numai că, dacă eşti tot timpul înnebunit să apari pe ecran cu mărturisiri din viaţa privată, scandaluri cu metrese şi veleităţi de prof. Higgins, care scotoceşte prin cafenele, ca să scoată vreo Eliza Doolittle pe care s-o ţină minte toate ziarele de scandal, deja nu mai eşti creator de modă, ci un div, şi atât! Chiar şi faptul că s-a ajuns să i se spună Bote, şi nu pe numele lui, care e şi emblemă de creator, e jenant şi descalificator, pentru el.
Sunt mulţi bani cheltuiţi aiurea, de către Antene, pe show-urile în care Bote le tot plimbă prin locaţii de lux, pe şcolăriţele de modelling, le pudrează cu viaţa de lux, dar nu vedem muncă de profesionist, din care să iasă o mare bătaie pe casele de modă, ca să prindă vreo fotomodea de-a lui. Înţelegem că licenţa este cumpărată, este o copie a America's Next Top Model, dar nu mă aşteptam să fie lipsit total de originalitate. E copiat totul, şedinţa foto din abator, cea cu şerpi... e o copie jalnică. În afară de modul cum au înţeles americanii să selecteze fetele. Acolo erau fete de podium, de nu ştiai pe care s-o excluzi!
Felicitări creatorilor care îşi fac treaba fără să ne considere tâmpiţi, pe noi, consumatorii de televiziune, care mai reuşim să distingem între linia "putorette" şi "high profesional"
După concursul acesta, pot să pun pariu că vom auzi de concurente, ba că una s-a cuplat cu nu ştiu ce om de afaceri, alta e asistentă tv, sau autocolantă pe maşinile prezentate în show-room.
Deci, după ce am văzut că noua divă nu e divă, că de la Burlacul, a ieştit o învingătoare care, nu numai că nu e bucata lui Bote, dar a intrat şi mai în umbră decât era, iar acum avem şcoală de modele care nu vor fi ever, modele, ce mai urmează? Next top...ce? Next Top Government?