uşa de la intrare

sâmbătă, 17 aprilie 2010

Presă locală, dixit!

...Şi s-a făcut GAZETĂ DE NEHOIU !

Din înţelepciunea poporului chinez, am învăţat că trebuie sa ai mare grijă ce-ţi doreşti, că s-ar putea să ţi se îndeplinească!
S-a dorit ziar local. ABSOLUT INDEPENDENT ! S-a livrat cu tot cu Poiana lui Iocan, la pachet promoţional, simultan cu norul de cenuşă vulcanică.
Mă dau zilele trecute cu clickul pe Gagăl, şi găsesc saitul BCC Nehoiu. Care e şi ADC Nehoiu, afiliat la ANBCC şi FDSC. Cred că v-am lămurit , de v-am rupt. E un ONG, pe care nu mi-am propus să-l iau la caterinci sau la palme, pentru că acolo e o femeie inimoasă, care chiar munceşte şi-şi dă interesul atât cât poate şi cât este lăsată. Daaaaar, câteodată este forţată să depăşească limita penibilului, sunt sigură că nu asta îşi doreşte, însă , nu are de ales.
Saitul este lucrat foarte frumos, ca grafică electronică,dar, ca şi conţinut, ridică semne de întrebare destule.
În primul rând , nu e vorba de parteneriat BCC - Primăria Nehoiu, ci e Primăria Nehoiu, sub formă de ONG. Pe femeia asta, care conduce BCC-ul, au ales-o, într-un târziu, după ani de muncă, nu pentru competenţele şi priceperea ei, ci pentru că e foarte bun executant şi nu pune întrebări în legătură cu banii care intră acolo sub formă de derulare de proiecte. Ce scrie la darea de seamă pe anul 2009? Că s-au făcut dezbateri, adică vorbe, că s-au purtat discuţii, adică vorbe, că s-a făcut lobby, adică vorbe, că s-a înfiinţat cafeneaua publică, adică loc de stat de vorbă, şi s-a făcut ziar, adică se propagă vorbele prin sat. S-au împărţit fluturaşi, pliante, mape. Aşa, şi toate proiectele la care au muncit unii, şi au ridicat banii, alţii, care sunt? O rog pe doamna de care am amintit, actuala preşedintă a BCC, să nu sară arsă, cu ameninţări, cum a procedat la adresa Ziarului Proiect Nehoiu, că pe mine nu poate să mă păcălească nimeni. În primul rând, m-am numărat printre membrii fondatori, când s-a format asociaţia, adică primarul ne-a obligat să ne înscriem rapid, a adus o doamnă de la Bucureşti, pe care ne-a prezentat-o cu o funcţie pe care nu o avea, şi, când m-am apucat eu să fac căutări pe fratele Gagăl şi am văzut că nu e aşa, m-a dat primarul afară afară din asociaţie... Preşedinta acestui ONG a fost numită , la un momemnt dat, nimeni alta decât nora primarului, până când onorabila doamnă de la Bucureşti i-a explicat primarului că nu e bine să apară cineva cu acelaşi nume , adică din familie, dar nu era problemă, că echipa care lucra proiecte era una, iar pe stat figurau altii. Mi-a plăcut de una, dată naibii, care nici în ruptul capului nu voia să împartă banii cu nimeni, pentru că ea chiar lucra la proiecte zilnic. Nici nu punea bani de cadou pentru primar, la sfârşitul fiecărei luni. Bravo ei! Normal că a huşuit-o şi pe ea. Alte câteva doamne, în frunte tot cu nora primarului, treceau de vreo doua ori pe an, pe la sediu, li se făcea câte un ceai, şi cam atât. La fel au stat lucrurile şi cu Centrul de zi - Căminul Phillipe, unde muncea o Cristină, dar la sfarşitul lunii, trecea şi semna statul, si nora primarului.
Pentru că a venit vorba de Căminul de zi, să lămurim ce e şi cu Azilul de noapte, că mai avem puţin şi înfiinţăm şi Ceaiul de la ora 5. Acest Centru de găzduire temporară, despre care se pomeneşte în raportul BCC, cum că s-ar înfiinţa, este deja înfiinţat, toţi cei care aţi intrat în ultimii ani, în curtea spitalului vechi, aţi văzut, la etaj, o firmă mare, pe care scrie că centrul de găzduire este înfiinţat în baza unei reglementări legale.
Cine a beneficiat, vreodată, de el? Nimeni! Cand ajung acasă la Nehoiu, promit să vă ataşez la acest articol, pozele pe care le-am făcut la acest centru -fantomă de găzduire, acum câţiva ani, când primarul ne-a trimis pe vreo 8 - 10 inşi din Casa de cultură şi din Primărie, să pregătim locaţia pentru un control inopinat. Nu ca să facem ordine, ci ca să facem dezordine, să pară că e locuit şi utilizat. Eu am primit sarcina să aduc butelia de acasă, s-o montăm la aragaz. A fost o situaţie foarte comică, totul era în folie: saltele de pat, frigider, maşină de spălat, aparate şi ustensile de bucătărie... În două ore, am scos tot din ambalaje, le-am montat, am mâncat şi am lăsat coşul de gunoi plin, am folosit prosoapele de bucătărie, am deranjat două paturi ( nu vă gândiţi la prostii) s-au adus doi amărâţi, un nene şi o tanti, care au fost instruiţi să spună că sunt găzduiţi acolo, şi când a venit finantatorul în inspecţie, totul era aşa cum a ordonat primarul, care ne-a felicitat. După inspecţie, totul a fost iar ambalat, şi spaţiul sigilat. Deci se făceau rapoarte şi se scoteau bani pe nişte cheltuieli care nu existau. In ce buzunar intră banii pe proiecte derulate doar pe hartie? Nici nu avea cum sa fie utilizat centrul, pentru ca avea aceeasi intrare cu dispensarul uman, care trebuia incuiat, noaptea. La vremea aia, medicii de familie erau ingroziti ca ar putea sa se intample ceva cu aparatura lor din dispensar, daca sediul e descuiat noaptea. Nu aveau de unde sa stie dumnealor, ca nu va fi folosit azilul niciodata.
Cam aşa stau lucrurile şi cu ADCN. şi e greu să vină cineva cu argumente contra, pentru că , ani de zile am fost Cenuşăreasa primarului, mă punea să-i organizez întâlnirile şi dezbaterile de acolo, să le pun mese şi cafele , invitaţilor, şi ne punea să şi votăm cu cine trebuia. Foarte multe lucruri sunt de dezvăluit pe tema asta, şi nu mă dau la o parte. Aş fi preferat să nu fie nevoie, dar e nesimţirea crâncenă! Să te apuci să-ţi scrii singur ode, şi să i le bagi pe gât BCC-ului să ţi le publice?!?
În primul rând, GAZETĂ se numeşte publicaţia cu periodicitate cotidiană, zilnică.Voi o scoateţi de două ori pe an, deci nu poate fi numită gazetă. Mă rog, puteţi să-i spuneţi şi calendar, dar încercaţi să admiteţi că cititorii nu sunt idioţi.
Eu personal, chiar dacă nu am primut un exemplar pentru bibliotecă, vreau să ştiu cine a avut ideea cu subtitlul: "Nehoiu, piatră de hotar în Cultura Carpaţilor, sau pasul spre eternitate". Cum adică, piatră de hotar? Ce delimitează Nehoiul, în aria culturală? Până la Nehoiu sunt oamenii mai proşti, şi de aici se deschide lumea...? Şi ce înseamnă Cultura Carpaţilor? Şi de ce e cultura cu "C" mare? Şi care Carpaţi, că noi suntem în Subcarpaţi, aţi scris asta în descriere. M-aţi omorât cu cultura Carpaţilor. Noi n-am avut nici măcar folclor sau ceva etnografie, de unde dracu să fixăm noi pietre de hotar? Iar pasul spre eternitate... ferească Dumnezeu, nu ne grăbim să-l facem!
De ce nu are publicaţia o casetă de responsabilitate redacţională? Cine semnează? Cine scrie articolele? Observ că a semnat doar doamna Mircică un articol pentru doamna care a fost foarte activă în BCC. Bun, frumos, dar celelalte articole? Şi dacă tot reiese din întreaga publicaţie că Nehoiul trăieşte momente de împliniri măreţe, de ce nu s-a livrat dimpreună cu vreo pungă de mălai, sau vreo sticlă cu ulei, să fiţi mai convingători? Unde dracu aţi mai văzut o publicaţie în care să fie prezentate doar superlative absolute pozitive? Din bun simţ şi din decenţă, primarule, o puneai pe Lucica sau pe altcineva, să-ţi ia un interviu, în care să spui că mai ai şi lipsuri, că te descurci greu pe criza asta, dar te descurci, că ne dai salarii la timp, şi profesorii şi-au luat banii, dar sunt situaţii în care nici tu nu poţi face faţă, că nu poţi să termini primăria până nu termini casa copilului, o mai dădeai după cireş, mai satirizai ceva... Cum să ai tupeul să scrii , cu poza aia frumoasă, în care sunt europubelele de gunoi aliniate, că s-a făcut la Nehoiu program de ecologizare şi educaţie cetăţenească în legătură cu gestionarea gunoiului? Vezi pozele astea de mai jos? Le-am făcut ieri. Ştii unde e zona? Fix la capătul străzii Magheru, strada aia fără canalizare, pe care nu ai vrut s-o asfaltezi, şi , de-al dracului ce eşti, ai pus să fie demontat indicatorul cu "accesul interzis autovehiculelor", ca să treacă toate camioanele, bolinderele, tractoarele, şi care ce mai fură, pe strada aia, lată de 4 metri, şi să stropescă gardurile, care arată ca nişte stalactite.
Zici că vrei parteneriat cu nu -ştiu-ce ţară nordică, în programul "Iarba verde de p-acasă" ? Păi , să-ţi aduc aminte, anul trecut, ţi-am trimis un mesaj, că am musafiri din Suedia, pentru trei zile,, şi ar fi bine sa trimiţi gaşca de la salubritate să ia gunoiul, că groapa de gunoi din fotografie este exact lângă gardul nostru, în coborâre spre albia râului. Iar noi ieşeam seara în pavilionul din livadă, cu musafirii, şi nu puteam sta de mirosul de hoit. Nici de-al dracului, n-ai trimis pe nimeni. Ne-am făcut de tot râsul în faţa suedezilor, pe care i-am scăpat pe stradă, şi au văzut mormanele de Pampers şi de găini moarte, pe care, un cetăţean de frunte al satului, le-a adus cu roaba. Zilnic, pe strada Magheru, trece un nene cu căruciorul plin cu gunoaie, cu ambalaje, mi-e şi ruşine să mă iau de el, că nu de la mine trebuie să plece avertismentul. E simplu, primare, trimiţi doi băieţi vârtoşi, cu nişte stâlpi (ţi-i dă vreunul de i-ai dat la licitaţie aproape moca vreo lucrare), şi cu nişte sârmă ghimpată, izolează zona. Eventual pui şi un panou de interzicere a depozitării "gunoaelor" (ca să fii în aceeaşi limbă cu indicatorul din faţa primăriei). Eu n-am făcut pozele astea ca să-mi fac reclamă pe blog, ci ca să le trimit la Apele Române şi la Mediu, să nu ne mai îmbâcseşti tu cu proiectele şi cu programele tale! Doamna presedinta a BCC locuieste la 50 de metri de groapa asta de gunoi. Şi mai avem o problemă:
În front of-ul paginii de prezentare a BCC, a apărut un apel umanitar. Un strigăt de ajutor pentru un copil căruia i s-a furat copilăria, pe care trebuie s-o privească dintr-un scaun cu rotile. Întâmplător, cunosc copilul, şi, de câte ori îl văd, mi se strânge inima. Cred că este un copil puternic, pentru că niciodată nu l-am văzut trist. M-aş bucura dacă aţi reuşi să strângeţi banii necesari pentru el, dar, dacă vreţi să faceţi asta, trebuie să veniţi cu un plus de informaţii în ceea ce priveşte starea lui medicală. Buletinul acela medical pe care l-aţi scanat, nu este suficient. Afişaţi trimiterea, recomandarea pentru clinica din Ucraina. Oamenii trebuie să fie bine informaţi, ca să scoată bani din buzunar. Şi era corect să deschideţi contul pe numele asociaţiei, adică al celor care au iniţiat apelul iar la sfârşit, să le daţi oamenilor suma colectată. Aşa se fac chestiile astea. Nu trebuie să se simtă nimeni jignit, nu e nimeni bănuit de nimic, dar, pentru transparenţă şi siguranţă, asta era modalitatea. Aşa eficientizaţi ajutorul pe care doriţi să i-l daţi copilului, căruia îi doresc din suflet să poată fi recuperat , chiar dacă diagnosticul lui e crâncen.In acest fel aveti posibilitatea sa fiti la curent cu suma stransa, sa o aduceti la cunostinta publicului donator.
Nu aici am vrut să punctez însă. Repet, este frumos gestul, dar nu sunteţi corecţi. Doamna Preşedintă a BCC are,tot la 50 de metri de casă, în satul în care a crescut şi locuieşte, un caz cel puţin la fel de dramatic. Cazul tinerei de nici 20 de ani, căreia cineva i-a furat toate drepturile de femeie şi de mamă, exact în ziua cununiei ei civile. În timp ce primarul îi citea drepturile, cineva i le anula. Ziua nunţii ei a fost ultima în care a mai mers. A paralizat în ziua aceea, gravidă fiind în 6 luni. A reuşit să nască o fetiţă, pe care nu a putut s-o legene pe picioare, nu a putut s-o plimbe în braţe, n-a putut s-o schimbe de scutece. Dimpotrivă, ei i se face toaleta, ca şi unui copil.Şi ea are un diagnostic dur. Trebuie să treacă prin nişte operaţii îngrozitoare. Cazul ei, de ce nu l-ai publicat, domnule primar? Asociaţia pe care o conduci se adresează tuturor, în statut scrie că nu ţi se permit discriminări, şi era frumos să afişezi toate cazurile dramatice din Nehoiu. Cine eşti tu, sau altul, să stabileşti cine are prioritate, cine are dreptul la viaţă, cine e mai egal ca alţii?
Nu contează că îţi place sau nu de socru-său, de bunică-sa, de mai ştiu eu cine.
Mai este şi un alt copil la Nehoiu, în cărucior cu rotile, parcă prin blocul 15. Mai sunt destui cu boli nimicitoare. Strângi toate cazurile şi le afişezi. Sau deblochezi urgent banii pentru copilul Laurenţiu, pentru că ai câteva sute de milioane lei vechi, în buget, pentru aşa ceva, şi pentru ceilalţi faci colecta.
...
Şi ajung frumos la ceea ce mă doare pe mine! A venit primăvara şi m-am întors la serviciu, obligată fiind să ţin biblioteca închisă pe perioada iernii, din lipsă de încălzire. Nu mai comentez nesimţirea primarului că a refuzat racordarea bibliotecii la căldură, motiv pentru care am ratat proiectul INFO BIBLIOTECA. Singura bibliotecă din judeţ respinsă de la proiect, pentru că nu are căldură şi pentru că la discuţii, primarul l-a îmbrăcat în bibliotecar pe IRI, şi l-a prezentat pe el. Sărim deci, ca să nu mă enervez. Am revenit la serviciu şi am întrebat doamna de la BCC dacă mai este cablul de net băgat în switch. Ce mi-a răspuns, jenată şi încurcată? Că nu prea mai e net, că madam nu ştiu care a făcut abonament pe barba ei, la Orange, şi că să stau sa-i ceară părerea şi lui Iri... Să ne înţelegem! BCC este în slujba comunităţii locale. Biblioteca, a cui mama dracului este? Şi pentru ce să-l întrebi pe IRI? Cine dracu e IRI, în filmul ăsta, că m-aţi plictisit toţi cu el! În afară de faptul că e soţul soţiei, care trebuia promovat brusc, că soţia avansa vertiginos şi el rămânea săracul tâmplar, cine mai e IRI? Stimată doamnă, nici lui şi nici soţiei lui,nu le dădeau încă tuleiele, erau imberb, respectiv puberă, când noi lucram în Casa aia de cultură , iarna pe un ger de ne îngheţau oasele,şi ne făceam treaba pentru care aram angajati, plus treaba altora. Deci nu-mi spune mie că un tip care are în subordine o femeie de serviciu şi un casier, facut peste noapte director, fara sa fi avut vreun serviciu vreodata, stabileşte ce merită comunitatea locală, şi ce nu! De patru ani a pus deşteptul ferestre termopan la etaj, fără deschidere, care nu pot fi şterse pe dinafară decât cu căruciorul ascensor de la Electrica, pe care nu-l cheamă, şi geamurile sunt împuţite. Şi mă îmbâcsiţi pe mine cu IRI, şi cu dispoziţiile lui!
Ascultaţi aici la mine, şi puteţi să folosiţi declaraţia mea şi la Parchet, dacă vi s-a făcut de scormonit rahat: Săptămâna viitoare, după ce termin curăţenia generală, pe care mi-o fac singură, eu neavând femeie de serviciu( din dispoziţia piticului), vin la serviciu. Să dea dracu să n-am net! O să staţi la lumânare, sau la lanternă, în Casa de cultură! A făcut primarul tot confortul pentru fii-su, într-o sală privată de meditaţii, v-a făcut şi vouă,BCC-ului, a făcut şi sediu PNL de cinci stele, care stă nefolosit, iar biblioteca nu are voie nici căldură, nici net! Nu-i nimic, să vă trageţi şi voi curent de la vila Enache!
Am fost foarte clară când i-am explicat primarului că, dacă îmi lasă biblioteca în pace, şi nu mai fură bani din bugetul ei, pentru salariaţi fictivi şi cheltuieli care nu există (din care amintesc cumpărarea de culegeri, aşa zis scrise de fiul lui, din banii bibliotecii, dar, pe care nu le-a văzut biblioteca niciodată, nu că ar fi fost musai; şi cumpărarea de materiale pentru toate grădiniţele, tot din banii bibliotecii....etc), deci dacă mă lasă să-mi fac treaba şi să fac bibliotecă beton, îl las şi eu în pace şi-mi ţin gura. Nu, el desemnează toţi plicuricii să vină să-mi taie curentul, să-mi scoată netul, îmi explică el mie că o să-mi mute biblioteca la fii-su la şcoală, că el e Tralai-Lama al bibliotecilor... Doamna care e acum viceprimar a încercat dintotdeauna să mă sprijine, dar dictatorul e dictator, el pune borne de cultură...

Am reţinut ca "plus", cu admiratie, foto colajul realizat de o doamnă Furtună, cu generaţiile de elevi şi profesori de la şcolile Lunca Priporului, Nehoiaşu şi Arsele. Foarte frumos! Dar atât! În rest, minciună şi legendă.
M-a deranjat destul de tare faptul că, pe blogul unei adolescente se ridică laude şi se depun ofrande la monumentul numit primar, este jenant să-ţi pui copilul să scrie un blog despre realizările edilului, când poate ea dorea să scrie ceva raportat la vârsta ei, la trăirile ei. M-a deranjat că scrie ce bibliotecă minunată i-a făcut primarul la şcoală, a pus şi poze, a specificat şi numărul volumelor pe care le deţine şcoala, în timp ce, cărţile de care a avut nevoie, i le-am pus la dispoziţie, EU, DE LA BIBLIOTECA ORĂŞENEASCĂ. I-am dat şi din biblioteca mea personală, lucru pe care îl regret deja.
Ca să te apuci să ieşi în "publicistică", trebuie să-ţi asumi ceea ce scrii. De aceea deschid seria asta de postări, ca să încetaţi să mai jigniţi cititorii cu aberaţii. Toată lumea care citeşte că BCC stă la dispoziţia publicului cu consiliere în domeniul juridic, educaţional, de sănătate, piaţa de joburi, etc, ştie că de fapt, dacă intră acolo, găseşte o femeie care nu ştie ce să facă mai întâi, chiar se chinuie să rezolve tot ceea ce i se cere, dar , e mult prea mult să acopere toate aceste domenii.
Din acest motiv am blocat comentariile, pentru că mulţi veţi fi tentaţi să o jigniţi, am auzit destule vorbe la adresa ei, le-a auzit şi ea. Eu n-am vrut s-o jignesc, o admir pentru energia pe care o are, dar nici nu-i pot permite să abereze la ordinul primarului.
Pentru data viitoare, pregătim tema: Facultatea secretă şi ilegală de la Nehoiu. Cei care sunteţi înscrişi, şi plătiţi taxe la IRI, la Casa de cultură, daţi căutare pe Google, cu numele facultăţii, şi vedeţi pe ce se duc banii voştri ; pe o mare ţeapă, care e deja antrenată într-un scandal.