uşa de la intrare

joi, 23 decembrie 2010

Săritorii în gol...

Trebuie să fii nebun, ca să... trebuie să fii nebun dacă... trebuie să fii nebun!
Aceasta este explicaţia fiecărui gest disperat, acesta este diagnosticul cel mai la îndemână, pe care îl punem unui om care manifestă potrivnicie, iniţiativă, sau doar capitulare.
Nu ne vom mira, deci, mâine, când vom afla de la "specialişti", că omul care s-a aruncat în gol, de la balconul Parlamentului, era dus cu mintea pe mirişte, suferă de nişte schizofrenii, sau a fost împins de opoziţie, promiţându-i-se că i se va plăti spitalizarea.
Nu deschid o dezbatere, nu emit păreri.Pun nişte întrebări retorice, şi sunt plină de nişte sentimente îngrozitoare, de o mare amărăciune. Azi după-amiază, am despodobit bradul. Nu cu furie. Abia îl aranjasem, eram încântată, apoi am văzut la ştiri ce s-a întâmplat...Dintr-o dată, bradul mi-a părut chicios şi ostentativ.
Astăzi am simţit, pentru prima oară, deznădejde, în ceea ce priveşte soarta ţării ăsteia şi m-am gândit, ca o netrebnică, în prag de Naştere a Domnului, dacă nu cumva e nevoie de un nou Potop Universal, de un Noe care să-şi mâne, două câte două, ADN-urile alese să ne poarte mai departe speciile. Sunt bolnavă de uimire, văzându-i pe EROII Revoluţiei, cum îşi revendică ei drepturile şi meritele şi curajul şi patriotismul... Cum să te numeşti erou, dacă nu ai murit, dacă nu te-a atins nici măcar un ciob de vitrină spartă, dacă ai dormit ca boul, lângă nevastă, în zilele Revoluţiei, dacă nici măcar bretonul nu ţi s-a deranjat din pieptănătură? Cum să-ţi dea ţie statul , bani şi privilegii,iar copiilor cu handicap şi boli cronice, să le ia? Tu, revoluţionarule care îndrăzneşti să te numeşti erou, doar pentru că unul deştept a avut iniţiativa să te facă boier, întocmind nişte tabele fictive, dacă ar fi să fie iar nevoie să ieşi în stradă, ai mai ieşi? Dacă ar trebui să lupţi pe vreun front, pentru ţara asta ,ai face-o? Ai face pe dracu! Ia-ţi liniştit banul de la stat, du-te după colţul casei şi pişă-te pe demnitatea ta, poate se reactivează, în contact cu ureea.
Apropo de diagnosticul care va fi pus omului care astăzi a sărit în gol, oare va primi şi o pensie adecvata, de boală? Nu pun întâmplător, întrebarea asta. Dacă am cere să fie publicată o statistică a celor pensionaţi pe caz de boală, la vârste tinere, de 40-45 de ani, vom constata că diagnosticul cel mai frecvent este pus de psihiatri. Explicaţia am primit-o şi eu de la unul cât dulapu', de vârsta mea, care nu făcea faţă programului şi ceasului deşteptător, şi s-a dus la un doctor şmecher, ca să-l citez pe el: "care a pensionat toată valea asta" şi după două înternări a rezultat un tânăr pensionar de toată frumuseţea. Se zice că diagnosticele din sfera psiho sunt greu de dărâmat şi astfel sunt cele mai la modă. Era vorba că statul face nişte verificări riguroase celor care sunt pensionaţi pe caz de boală. I-a verificat de i-a rupt. Pe ici, pe colo, scoşi la iveală de câte o reclamaţie.Jumătate sunt plecaţi la muncă în străinătate, dau la pace cu poştaşul să le lase pensia la câte unul din familie, iar ei primesc bine mersi bani de la stat, adică de la noi. Iar mie, care de 20 de ani plătesc contribuţia la sănătate, fără să fi beneficiat de concedii de boală şi de gratuităţi, îmi transmite statul că de la anul voi plăti consultaţia medicală. Sunt cam tulbure în problema asta, şi nu reuşesc să înţeleg: dacă eşti trilu-lilu, şi dement sau schizofrenic, şi o comisie stabileşte că tu nu poţi să mai munceşti, că eşti un pericol pentru alţii, n-ar trebui să stai şi izolat? Aşa, la un loc cu nebunii autentici.Nu, trebuie doar să beneficiezi şi de nişte medicamente moca pe care nu le iei, dar le vinzi ca nesimţitul , celor care au nevoie de ele.
Gata să mă supăr pe madam UE, care ne-a transmis , la rugămintea celor doi copii legitimi ai ei, Germania şi Franţa, că nu pupăm Schengen. Păi nu mă mai supăr, că UE-a asta e fată deşteaptă. Nu are cum să tolereze nesimţirea. Când îţi spune că trebuie să rezolvi cu corupţia, cu furatul şi cu toate nelegiuiriel, şi tu te prezinţi la raport şi mai hoţ, şi mai corupt, şi mai şmecher, îţi dă pas! Colac peste pupăză, urlă şi presa străină că un amărât se aruncă disperat de la balconul Parlamentului, iar legislativul continuă iritat şedinţa, după ce femeia de serviciu a spălat repede sângele de pe jos.
Dragă stat român, unde este sediul Curtii Europene pentru Drepturile Omului? In ce ţară? Cine e preşedinte, acolo? Ăla care ţi-a dat flit la summit? Am avut draci pe ăla, când l-a luat la hai sictir pe al nostru, dar are dreptate! Din moment ce la CEDO, statul român are cele mai multe dosare în care a ieşit, bine-nţeles, perdant, căci nu se duce acolo cu jalba în băţ, cetăţeanul care fură, ci acela care este furat de stat, păi , poate li se aprinde vreun beculeţ ăstora de la UE: Bă frate, hai că aţi păcălit un prost, i-aţi luat arătura, altuia i-aţi luat casa, altuia pădurea, dar ce dracu instanţe aveţi voi pe la România, de vin toţi la noi, după dreptate?
Amărâtul ăla nici nu ajunsese cu ambulanţa la spital, şi parlamentul terminase deja ordinea de zi. Nu c-aş avea vreo simpatie pentru Geoană, dar dacă ăla a zis: gata, suspendăm şi plecăm, ceea ce a şi făcut, cine dracu a condus şedinţa, sunt curioasă? Şi cine era mandatat să o facă? Dacă nu mai era preşedinte de şedinţă, cvorum şi toate alea... iar ajungem la Curtea Constituţională? Deja am coşmaruri cu instituţia asta! Şi de unde drcu să te mai tolereze şi UE, că , ba se numără greşit voturile, ba nu e legal constituită şedinţa, ba e ilegală tăierea de salarii, ba cade unul în cap, şi Anastasia trece duios mai departe!
Altă mostră de cinism mi s-a părut în ziua în care s-a votat bugetul Academiei! Deci, nu mai pot cu Academia şi cu nemuritorii lu peşte, forul cel mai preţios şi mai la pungă gros. Frate, le trebuia buget la ăştia, că nici n-au bani! Ei şi cu Mitropolia Moldovei, săraci de pică tencuiala de pe ei! Că uite-aşa mi-au venit mie dracii în Ajun, că ne trebuie bartai Catedrala Reîntregirii, fix la ora asta, când nu avem şcoli, nu avem spitale, sau dacă avem , le închidem. Poate dă dracu' de mă luaţi la înjurături că sunt atee sau anticristă, că fac circ! Nu sunt, nici una, nici alta, dar nu e momentul pentru construcţii gigant, când trebuie să mă duc cu antibiotice şi pansament de acasă, pentru o operaţie, la spital! Şi trebuie să dau bani la Academie, că ei fac cercetare! Poate sunt eu cam tutană, dar mai intru şi eu şi mă uit pe rapoartele alea de activitate, şi nu prea văd activităţi specifice! Nu prea aud de nici un academician care a descoperit el apa! Citesc la ei pe sait, doar că sunt latifundiari! Iar pe cuvioasele măicuţe de la cele mai de top mânăstiri, le văd cu nişte Range Roveruri şi cu nişte bolizi de teren, de mori cu nervii! Nu era cumva vorba, că fetele astea care au ales calea monahală, trebuie să-şi vadă de sărăcie de rugăciune, şi mai ales de izolare? Păi, flutură unele fustele pe la oraşe, şi pe la malluri, mai ceva ca divele de la Tv. Era una cu un Jeep meseriaş, în parcarea de la Carrefour, se certa ca o disperată cu un agent de pază, de se uita lumea ca la urs. Blestema ca idioata! Îi făcea pe cei din jur să se teamă de o secătură cu statut de monahie. Aşa ne trebuie, am ajuns să ţinem noi capul plecat în faţa lor, de parcă ele ni l-au făcut cadou pe Cristos, iar fără ele , noi suntem nişte dobitoci!
S-a scurs tot optimismul meu, şi toată încrederea că vom reuşi vreodată să ne rupem de firele coconului în care ne-am înfăşurat. Aici ni s-a oprit metamorfoza! Nu vom apuca să ne crească aripi, nu vom fi capabili să zburăm vreodată. Avem doar instinctul zborului: batem aerul cu mâinile!
Dacă Iisus m-ar auzi, l-aş întreba : Nu-i aşa, că nu Te superi pentru că anul acesta, când toţi aşteptam cu emoţie aniversarea Ta, cineva a îndrăznit să se sacrifice, luând asupra lui păcatul nostru, al tuturor românilor, şi s-a aruncat în gol? Şi nu-i aşa, că şi pe Tine Te-a durut, atunci când a trebuit s-o faci? Că şi pe Tine Te-au făcut nebun?